APPARATUUR

SOORTEN APPARATUUR

UITNEEMBARE APPARATUUR

plaatapparatuur

Een uitneembaar plaatje wordt vaak gebruikt bij minimale correcties of in combinatie met vaste apparatuur.

Wanneer er een schroef in het plaatje wordt geplaatst, spreken we van een expansieplaat. Dergelijke beugels worden heel vaak gebruikt bij een vroege orthodontische behandeling ter correctie van een kruisbeet (meestal voor de leeftijd van 8.5 jaar).

Deze beugel moet continu gedragen worden, behalve tijdens het tandenpoetsen en zwemmen.

headgear

Een buitenbeugel bestaat uit een binnenste en buitenste metalen boog. Een buitenbeugel wordt gebruikt om de bovenste kiezen naar achter te verplaatsen. Op deze kiezen worden hiervoor ringetjes geplaatst, waarin de binnenste boog van de buitenbeugel past. De buitenste boog komt bij je mondhoeken naar buiten en wordt met behulp van een band in je nek aangespannen.

De buitenbeugel moet minimaal 14u per dag gedragen worden om effect te hebben. Je moet de beugel niet dragen tijdens het eten, sporten, en het bespelen van een blaasinstrument. Op school moet je de beugel ook niet dragen, maar het is wel de bedoeling om hem onmiddellijk na de school en de hele nacht te dragen. Het is normaal dat de bovenste kiezen de eerste dagen wat gevoelig zijn.

activator

Een activator is een beugel die gebruikt wordt om de groei van de onderkaak te stimuleren. Deze beugel kan dus enkel gebruikt worden bij groeiende kinderen. Een activator bestaat in verschillende uitvoeringen. De beugel wordt het best zoveel mogelijk gedragen. Om te eten mag je de beugel altijd uitdoen. In het begin kan het gebeuren dat de beugel ’s nachts uit je mond valt. Dit gaat meestal vanzelf beter na een paar nachten. Wanneer de beugel ergens drukt of pijn doet, neem je best telefonisch contact op.

VASTE APPARATUUR

vaste apparatuur

Vaste apparatuur ook gekend als “blokjes” of “brackets” wordt met een composietlijm pijnloos op elke tand gekleefd. In de blokjes zit een gleufje waarin de orthodontische draden passen. Deze draden worden aan de blokjes vastgemaakt met (gekleurde) ligaturen. Elke consultatie worden deze ligaturen losgemaakt en wordt er een nieuwe of geactiveerde draad teruggeplaatst. De draad die door de blokjes loopt, zorgt ervoor dat je tanden langzaam gaan verplaatsen. Elke 4 à 7 weken kom je op controle. De eerste dagen na het plaatsen van de vaste apparatuur of na een controle, zullen je tanden een stuk gevoeliger zijn. Tijdens de behandeling met blokjes worden er vaak elastiekjes gebruikt om de tanden goed op elkaar te laten passen. Het is belangrijk dat deze elastieken heel consequent worden gedragen.

Je tanden poetsen met een vaste beugel wordt een stuk moeilijker, neem er dus voldoende tijd voor.

Forsus of Herbst apparaat

Een vast functioneel apparaat wordt gebruikt om de positie van de kaken te verbeteren. Het apparaat zit vast op de boven- en ondertandenboog en bestaat uit een veertje (Forsus) of een buisje (Herbst) waarin een staafje schuift.

hyrax

Deze beugel wordt gebruikt bij kinderen en jongeren om de bovenkaak te verbreden. Het apparaat wordt aan de tanden bevestigd via ringetjes. Centraal in de beugel zit een schroef. Deze schroef zal thuis aangedraaid worden om op deze manier de bovenkaak te verbreden. De frequentie van draaien wordt bepaald door de orthodontist. Na de verbreding blijft het apparaat nog 6 maanden in de mond zitten om het resultaat te stabiliseren. Indien nodig kan de beugel gecombineerd worden met vaste apparatuur (blokjes).

botankers

Door het bevestigen van een botanker in de kaak is het mogelijk om tanden te verplaatsen zonder dat er reactiekrachten plaatsvinden op andere tanden. Dit kan zeer nuttig zijn als sommige tanden verplaatst moeten worden en anderen niet. De botankers worden geplaatst door een kaakchirurg. Deze botankers worden ook gebruikt bij kinderen waarbij de groei van het middengelaat gestimuleerd moet worden.

RETENTIE APPARATUUR

retentiedraad

Na de behandeling zal er een draadje aan de achterkant van je tanden gekleefd worden om het behaalde resultaat te stabiliseren. Deze draadjes worden meestal van hoektand tot hoektand gekleefd. Sommige patiënten zullen bijkomend een uitneembare retentiebeugel voor de nacht krijgen.

uitneembare retentiebeugel

Deze beugel wordt geplaatst in de boventandenboog en wordt ’s nachts gedragen. Een uitneembare retentiebeugel kan een kunststofplaatje met metalen klammers zijn of een doorzichtige geperste essix-retainer.

GECOMBINEERDE BEHANDELINGEN ORTHODONTIE-CHIRURGIE

chirurgie

Bij sommige patiënten is het verschil in kaakstand van de boven- en onderkaak te groot en zal de orthodontische behandeling gecombineerd worden met een chirurgische correctie van de kaakstand. Ook bij volwassen patiënten, waar er geen groei meer te verwachten is, kan een gecombineerde orthodontische-chirurgische correctie aangewezen zijn om een functioneel en stabiel resultaat te bekomen.